Psikoloji insanların ruhunu ve fiziksel davranışlarının normal olup olmadığını inceleyen bir bilimdir. Aslında şöyle kısaca söylemek gerekirse ruh bilimi de denebilir. İnsanlar nasıl ayaklarından yara aldıklarında ortopedi, sinirsel zedelenmelerde nörolojiye, ameliyat olmaları gerektiğinde genel cerrahi ya da nereden ameliyat olunacaksa o bölüme gidiyorlarsa ruhları ve psikolojileri yara aldığında, zarar gördüğünde ve kendilerini ruhen sağlıklı hissetmediklerinde de psikologlara giderler.
Psikologlar çoğu zaman her hangi bir ilaç yazmadan reçetesiz olarak danışanlarını tedavi ederler. Psikologların her bir hastayla görüşmesine seans denir. Bu seanslar 1 saat kadar sürmektedir fakat psikologdan psikoloğa da değişmektedir. Bu seanslar seans başı ücretlendirilir.
Psikolog Ücretleri
Psikolog seans ücretleri de psikologlara göre değişir. Pekâlâ, psikolog ücretleri ne kadar buna bir açıklık getirecek olursak 2022 senesinden örnek verebiliriz. En uygun psikolog ücretleri 150 ila 300 TL arasındadır. En pahalı olarak göze çarpan fiyatlar 1000 TL ila 1300 TL arasında değişmektedir. Bir kişinin psikolog olması için 5 sene eğitim görmesi gereklidir. Üniversitelerin Fen ve Edebiyat fakültelerinden mezun olmaları da gereklidir. Sonradan eğitim seminer gibi sertifikalarla psikolog olunmamaktadır. Bu şekilde psikolog olduğunu iddia edenlere karşı da dikkatli olmalıyız. Her psikoloğun diplomasını görmeyi rica edebilirsiniz.
Psikolog Seansları
Psikologlarda sağlıkçı olduklarından dolayı geçtiğimiz sene yaşadığımız pandemi dolayısıyla işlerini evlerine taşıyan meslek guruplarından olmuşlardır. Bu nasıl olacak dediğinizi duyar gibiyim.
Psikologlar seanslarını artık bilgisayar üzerinden yani online olarak toplantı uygulamalarını kullanarak yapmaya başlamışlardır. Online olarak psikolog seansı normal seanslardan bir farkı olan durum değildir. Fakat genel olarak online psikolog seansı normal seanslara gidiş ile karşılaştırıldığında daha ucuz olduğu görülmüştür.
Psikologların Çalışma Alanları
Psikologlar her alan üzerinde çalışma yürütebilirler. Devlet hastanelerine atamaları yapılabilir. Özel olarak bir klinik açabilirler. Ya da bir komu üzerinde gelişim göstermek isterlerse klinik psikoloji, adli psikoloji, gelişim psikolojisi, endüstri ve örgüt psikolojisi, çocuk psikolojisi, ergen psikolojisi, nöro psikoloji, sosyal psikoloji, deneysel psikoloji, toplum psikolojisi, psikometri, aile psikolojisi, sağlık psikolojisi gibi alanlara eğilim gösterebilir ve bu alanda uzmanlaşabilirler.